Säker Traumavård
Traumavården omfattar det akuta omhändertagandet på skadeplats, transport till sjukhuset för primärt omhändertagande samt kirurgisk vård. I traumavården ingår också eftervård av patienten och rehabilitering. Traumavården spänner över en mängd kliniska specialiteter, verksamheter och professioner. Omhändertagande av svårt skadade patienter kräver stora medicinska och personella resurser.
Syftet med Säker Traumavård är att höja kvalitet och säkerhet vid omhändertagande av traumapatienter.
Projektet startade hösten 2014 och har genomförts i samtliga regioner i Sverige. En andra projektomgång startades 2024 och planeras att fortgå tills samtliga sjukhus som tar emot traumapatienter har deltagit.
Projektet Säker Traumavård genomförs i samverkan mellan:
Föreningen Ledningsansvariga i Svensk Ambulanssjukvård, Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor, Svensk Förening för Akutsjukvård, Riksföreningen för Akutsjuksköterskor, Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård, Riksföreningen för Anestesi- och Intensivvård, Svensk Kirurgisk Förening, Riksföreningen för sjuksköterskor inom Trauma, Svensk Barnkirurgisk Förening, Svensk Ortopedisk Förening, Ortopedisjuksköterskor i Sverige, Svensk Neurokirurgisk Förening, Svensk Förening för Bild- och Funktionsmedicin, Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor, Riksföreningen för Operationssjukvård, Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin, Fysioterapeuterna, Svenska Traumaregistret, Svenska Frakturregistret, Svenska Intensivvårdsregistret, Riksföreningen för Barnsjuksköterskor, Glesbygdsmedicin och Löf.
Länkar
Kontakt
Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta oss på e-post:
saker.trauma@lof.se